maandag 25 november 2013

En dan de centen..

De parkeergarage kost € 60.000.000,00 dat is een zekerheid die wij hebben. Sinds het hele gedoe vier jaar geleden begon kost de parkeergarage Singelgracht Marnix € 60 miljoen. Voor gewone stervelingen wordt alles duurder, de inflatie is in die jaren al meer dan 10%. Bij mij wordt een verbouwing al gauw 1,5 zoveel als begroot. Een Noord-Zuid lijn wel 3 keer duurder. Maar dat geldt allemaal niet voor een portefeuillehouder met een missie.
Niet dat al bekend is dat hoe de garage gebouwd gaat worden want er is, om de inspraak te omzeilen, voor een Design en Construct methode van aanbesteden gekozen. Niemand weet hoe de in- en uitgangen voor de auto’s en de voetgangers er gaan uit zien. Niemand weet hoe de ontluchting nu precies geregeld gaat worden. De eisen die gesteld worden in het BLVC kader zijn niet mals ondanks de poging het besluit hierover er in één avond door te jassen, maar de parkeergarage kost € 60 miljoen. De bewoners rond de parkeergarage eisen dat er geboord en niet geheid wordt, alle schade is voor de aannemer. Het schijnt allemaal voor de prijs niet uit te maken. “Wij kiezen de beste aannemer”. Ik denk dat dat degene is die het voor
€ 60 miljoen wil doen.

Er kan nog van alles gebeuren: de dekking kan wegvallen door het afromen van het parkeerfonds, de BTW moet toch betaald worden, er moet een compensatiefonds voor de bewoners komen en o ja, de exploitatie komt jaren lang sowieso niet rond omdat even vergeten is hoe de bewaking geregeld moet worden.
Als dat nou het enige zou zijn, maar nee.
De garage ontworpen is met parkeerplaatsen van 2,20 m breed terwijl ondertussen de norm 2,50 m is. Een eenvoudige rekensom (800 maal 2,20 gedeeld door 2,50 is 704) leert dat er straks bijna 100 auto’s minder in de garage kunnen staan. Dan kom er wel uit met je exploitatiebegroting, denk ik zo.

Een van de voorwaarden om de financiering rond te krijgen is een nieuwe verhoging van de parkeertarieven. De inkomsten uit parkeren, zeker in de binnenstad, lopen echter sterk terug. Het alsmaar verhogen van de tarieven blijkt averechts gewerkt te hebben. Op 27 november gaat de gemeente raad beslissen over de verhoging van de parkeertarieven. Ik wens ze veel wijsheid. 
Het hele idee van dure parkeergarages die betaald worden uit torenhoge parkeertarieven is ondertussen volledig achterhaald.

Bij GroenLinks zullen wel zitten broeden op maatregelen om de burger te dwingen van de parkeergarage gebruik te maken. Want als je zin niet krijgt dan ga je als echte democraat gewoon machtsmiddelen gebruiken desnoods via de portemonnee. Een van leukste voorstellen die de ronde doet is om het parkeren in de garage goedkoper te maken dan op straat. Dan krijg je vast de exploitatie rond.
pd 26 november 2013

Geen opmerkingen: